Zlodeji kradnú najčastejšie osobné autá Škoda Octavia

21.04.2008 Poprad

Poprad 21. apríla (TASR) - Autičkári v regióne Tatier kradnú najčastejšie osobné autá Škoda Octavia. Nasledujú Volkswagen Passat a Volkswagen Golf, v menšej miere aj Fabia a Audi.
\"V prvom štvrťroku 2008 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška počet ukradnutých áut poklesol. Kým vlani za prvé tri mesiace sme zaznamenali 64 ukradnutých vozidiel, v tomto roku ich bolo 38. Objasnenosť dosiahla takmer 32 percent, \" uviedol pre TASR riaditeľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Poprade Slavomír Česánek.
Doplnil, že v služobnom obvode PZ Poprad zaznamenali vlani 154 ukradnutých osobných áut, čo bolo o 36 viac než rok predtým. Objasniť sa podarilo 43 prípadov, čo bolo o 12 viac.
Pokles počtu ukradnutých vozidiel od začiatku tohto roka je podľa riaditeľa okrem iného výsledkom preventívnych akcií aj operatívneho charakteru, ktoré robia v súčinnosti s poriadkovou políciou, krajským riaditeľstvom PZ a ďalšími policajnými zložkami.
Ide zväčša o organizovanú trestnú činnosť. Zlodeji často kradnú autá na objednávku a dokážu prekonať aj dômyselný zabezpečovací systém. Potvrdil to spravodajkyni TASR Milan Hudec zo Žiliny, ktorý prišiel o Škodu Octaviu počas liečebného pobytu v Tatrách. \"Keď som sa pozrel z okna na poschodí na miesto, kde som zvyčajne parkoval a nevidel som svoje auto, najprv som sa nazdával, že zle vidím. Potom ma napadlo, že vozidlo niekto odtiahol. Nechcel som uveriť, že mi ho ukradli. Bol som presvedčený, že auto mám dobre zabezpečené\".
Zlodeji sa dostávajú do vozidla rôzne. Pokútnym spôsobom si dokážu zabezpečiť aj pravý kľúč, prípadne si vyrobia duplikát po vylomení palivovej nádrže, zriedkavejšie otvoria vozidlo násilím. Majú vlastné dekódovacie zariadenia a vedia prekonať elektronický zabezpečovací systém.
\"Asi najlepšou prevenciou pred zlodejmi je odstaviť auto na permanentne stráženom parkovisku, prípadne tam, kde sú kamerové systémy. Niektorí majitelia si dávajú nainštalovať tajné zabezpečovacie zariadenia. Čím viac práce majú zlodeji s autom, tým väčšia je šanca, že si ich niekto všimne, \" konštatoval Česánek.
Pomôcť môžu aj samotní občania, ak ohlásia polícii pohyb podozrivých osôb na parkoviskách. Byť všímavejší a pomáhať si navzájom odporúča majiteľom vozidiel aj okradnutý Milan Hudec, ktorý dodal, že nikto si nie je istý, či práve jeho vozidlo si zlodeji nevytypovali.
 

Vyberte región